轉載|市建奇趣錄之["消失的賠償"? 店主無奈賣樓發遣散費]

(轉載自舊區街坊自主促進組 – odaag面書專頁)

65639768_935273210146366_7111325502589108224_o

重建趕絕小店生存,相信就有好多人都知,但原來隨時搞到店主要傾家蕩產添!

在土瓜灣庇利街開業將近廿年的潮汕美食,被市建局納入重建範圍後,業主就突然迫遷,不再續租,同一條街亦有多間店舖面相對同遭遇,而市建局就話因未收購到業權,拒絕發放給舖租戶的原有賠償金,但重建隨時搞三五七年,拖拖下大半租戶都被先趕走,市建局又真係慳好多喎!

而在當區舖戶關注組的積極爭取下,市建局就推出咗一項新政策,聲稱會對被迫遷的小店發放一筆比原額少大半的賠償金,但最「離奇」既係有關賠償金並不是即時發放,令小店可以渡過燃眉之急,而是要等市建局日後成功收購業權後,先再聯絡返當年被迫遷的小店,審核下是否發放賠償金喎!

結果就是,潮汕美食在2018年1月結業後至今,已經超過一年半,都未領取到市建局呢筆剋扣左的賠償金,導致店主林太在結業時,要將自己一家人居住的物業變賣,以支付廿多名員工的遣散費…

市建局成日話以「人」為先,其實究竟係乜意思?

——-
[市建奇趣錄]徵稿: 歡迎各區街坊提供市建局欺壓重建戶的真實故事!
聯絡:舊區街坊自主促進組(FB/電郵: odaaghk@gmail.com)

%d 位部落客按了讚: